درود بر همسرانی که باهم رابطه عاطفی سالمی دارند(۲)
دیدیم که گفتگوی خوب و ثمربخش یکی از مهمترین علائم رفتاری در بین همسرانی است که رابطه عاطفی سالمی با هم دارند. همچنین در چنین رابطه ای طرفین پذیرفته اند که ممکن است حتی تا ۶۷ درصد از مسائل فی مابین لاینحل باقی مانده و ضرورت دارد تا نسبت به هم با سازش و مدارا و انعطاف زندگی کنند.
پختگی در رفتار زوجین، نشانهای از یک رابطه عاطفی سالم
شاید تا کنون شاهد این موضوع بوده اید که جوان کم تجربه ای در رفتار با نامزد خود، مدام او را چک می کند، گوشی اش را می گیرد و به ارتباطات و شبکههای اجتماعی او سرک می کشد و با این کار مدام پیام عدم اطمینان به نامزدش می دهد! چنین رفتاری نشان از یک رابطه ی عاطفی ناسالم است که نیاز دارد تا مورد مشاوره جدی قرار گیرد، چه اینکه ادامه ی چنین رفتاری قطعاً برای همسرش غیر قابل تحمل خواهد شد و پایان خوبی برای چنین رابطه ای متصور نیست.

در یک رابطه سالم ما باید که با زبان عشق همسر خود آشنا باشیم. یعنی باید بدانیم که شریک عاطفی مان ترجیح می دهد با چه روشی به او عشق بورزیم؟ و او به چه روشی عشق را بهتر دریافت می کند؟ (از طریق کلمات، هدیه، لمس، خدمت، سفر و غیره)در همین ارتباط ما قبلاً در ستون هنر زندگی پیرامون پنج زبان عشق بصورت مشروح سخن گفتیم و همچنین کتابی نیز به نام «پنج زبان عشق» نوشته گری چاپمن معرفی شده است که مطالعه ی آن می تواند سودمند باشد و زوجین را به عشقی پایدار برساند.
یکی دیگر از نشانه های وجود رابطهی عاطفی سالم در بین زوجین این است که ممکن است ویژگیها یا رفتارهایی از یک طرف باعث شود، طرف دیگر از او دلخور شود. در یک پیوند سالم معمولاً زوجین میتوانند طرف مقابل خود را بیقید و شرط ببخشند. از او کینه به دل نمیگیرند و سعی میکنند، از نو شروع کنند.

اینکه در رابطهای، زوجین قادر باشند یکدیگر را به سادگی ببخشند و با یکدیگر به راحتی ادامه دهند می تواند نشانه ای از پختگی هردو و وجود پیوند و تعلق خاطر قوی و سالمی باشد که در زندگی آنها حکمفرماست. البته این را هم بگوییم بخشش به این معنا نیست که یک طرف مدام بدرفتاریهای همسرش را تحمل کند و از آنها چشم پوشیده و دم بر نیاورد! او موظف است ابتدا با طرف مقابل خود حرف بزند و دلایل ناراحتی خود را بگوید و راه علاجی برای بد رفتاری های همسرش بیابد. چه اینکه اگر آن رفتارهای ناراحتکننده ادامه داشته باشد و مورد چشم پوشی و گذشت نابجا قرارگیرد، در ادامه ی مسیر می تواند باعث فروپاشی زندگی مشترک شود. بنابر این مکتوم ماندن مشکلات و مسائل و سپردن آن به دست زمان و نرفتن به سمت گفتگو و در نهایت مشاوره نه نجابت است و نه راه حل! بلکه می تواند مخاطرات جدی برای رابطه در پی داشته باشد.

نکته ی دیگری که لازم است در مورد روابط عاطفی سالم گفته شود این است که زوجین در چنین رابطه ای به یکدیگر فضا می دهند تا اوقاتی را برای خودش و پرداختن به علایقش و یا با دوستانش سپری کند. فراموش نکنیم که ما گاهی خارج از رابطهای که با همسرمان داریم، نیازمند فضایی مستقل و جداگانه برای خود هستیم. قرار نیست شریک زندگی ما در همه بخشهای زندگیمان حضور داشته باشد. البته که شرط لازم و کافی برای این فضای مستقل همانا سالم بودن و به دور از مفسده های رایج و غیر اخلاقی همچون جمع دوستان ناباب و تفریحات و سرگرمی های ناسالمی همچون قمار و ارتباطات نامشروع می باشد. اگر این شرط مهم رعایت شود حتماً همسر ما از سرگرمیهایمان و از روابطی که خارج از رابطه با دوستان، خانواده و همکاران خود داریم، حمایت خواهد کرد.
ما در ادامه ی این بحث نکات دیگری را با شما درمیان خواهیم گذاشت،به امید اینکه تلاشمان همواره در جهت بهبود و سلامت رابطه ی عاطفی ما با همسرمان باشد.
تألیف، تهیه و تنظیم: فاطمه موسوی، روان شناس و زوج درمانگر
شاهین نوش آبادی، مدرس و مشاور امور خانواده