درود بر همسرانی که با هم رابطه عاطفی سالمی دارند(۳)
تا کنون آثار و نشانه های مختلفی از وجود یک رابطه عاطفی سالم در بین همسران را برشمرده ایم. اینکه زوجین با یکدیگر بتوانند خوب و روان گفتگو کرده و منظورشان را به راحتی بیان کنند و طرف مقابل نیز همان دریافتی را داشته باشد که منظور نظر او بوده، نشانه ی مهمی از وجود یک رابطه عاطفی سالم در بین زوجین است.همچنین گفتیم که وجود فضای شاد و بگو بخند در بین زوجین نشان از درک و فهم طرفین نسبت به یکدیگر دارد که ضمن رعایت احترام متقابل و حریم و حرمت ها، آنچنان باهم صمیمی هستند که هیچ حاشیه ای نمی تواند حائل بین آنها گردد. امروز به چند مورد دیگر از نشانه های رفتاری یک رابطه ی سالم عاطفی می پردازیم.
نشانه های دیگری از وجود یک رابطه عاطفی سالم
یکی از نشانه های مهم در اینکه ببینیم آیا زوجین با هم رابطه عاطفی سالمی دارند یا خیر، وجود مهر و محبت در میان رفتار آنها نسبت به یکدیگر است. اگر در رابطه ی یک زوج مشاهده شود که همواره در رفتار، گفتار، افکار و حالت کلی خود با یکدیگر مهربان هستند، بهخصوص در شرایطی که دچار رنج و سختی شدهاند و با چالشهایی در زندگی مقابله میکنند بر سر یکدیگر فریاد نمیزنند و با تندخویی با هم گفتگو نمیکنند،
رفتارشان با یکدیگر سنجیده، دلسوزانه و محترمانه است، بدانید که از یک رابطه ی عمیق و عاطفی سالم بهره مند هستند. اینکه حواس زوجین نسبت به هم جمع باشد و هوای یکدیگر را داشته باشند و به خصوص در فراز و نشیب های زندگی یکدیگر را مراعات کنند، همه نشانه های خوب و مثبتی از یک رابطه ی سالم عاطفی است. نکته ای که باید یادآوری نماییم این است که در برخی از روابط زناشویی مشاهده می شود که زوجین به دلایل مختلفی، با یکدیگر شروع به لج و لجبازی کرده و بی دلیل و یا حتی با دلیل اما پرتکرار روی حرف خود ایستاده و روی حرف طرف مقابل، حرف می آورند و کار را به جر و بحث می کشانند! به این دسته از زوجین خیلی جدی یادآوری می کنیم که رابطه شان با یکدیگر دچار آفت زیانباری شده و ادامه ی این رفتار به نفع هیچکدام نمی باشد. دنده ی لج از آن دنده های زندگی بهم ریز است که اگر کنترل نشود رهایی از آن کار ساده ای نخواهد بود. توصیه ما این است که اگر رابطه شما با همسرتان به چنین آفتی دچار شده، تا قبل از اینکه کار شدت پیدا کند، حتماً به مشاورین امور خانواده و زوج درمانگران متبحر مراجعه کنید و خودتان را از این ورطه مهلک رهانده و زندگی مشترکتان را نجات دهید.
از دیگر نشانه های یک رابطه عاطفی سالم این است که زوجین یاد گرفته اند چگونه با هم تصمیم بگیرند. اینکه هیچگاه به گونه ای رفتار نمی کنند که فقط ترجیحات و نظرات یک نفر در تصمیم گیری ها غالب شود. آنها می دانند که باید به نیازها، خواستهها و علایق یکدیگر آگاهی و توجه داشته و احترام بگذارند. متوجه این موضوع هستند که به همان اندازه که این امور برای خودشان مهم است، برای طرف مقابل نیز مهم هستند پس به آنها رسیدگی و توجه میشود. آنها با هم تصمیم میگیرند و درباره تصمیمات مهم زندگی هیچ کدامشان نفوذ بیشتری به خرج نمی دهند و در هیچ زمینه ای با هم رقابت و مسابقه ندارند.همین رقابت نداشتن و بجای آن رفاقت داشتن، خود نشانه ای از رابطهی عاطفی سالم است.
از نکات دیگری که به رابطه ی عاطفی سالم لطمه وارد می کند، موضوع کنترل گری است. اگر همسر شما کنترلگر است و به شما میگوید، چه بپوشید، چه بخورید و با چه کسی وقت بگذرانید، خواهید دید که هر چقدر هم اهل مراعات باشید، بالاخره بند آورده و نارضایتی خود را اعلام می دارید که البته عکس العملی طبیعی است. کنترل گری در طول زمان و بیش از حد، قطعاً برای طرفی که در معرض آن است کلافه کننده می شود و صدای اعتراضش را بلند می کند. توصیه اکید می کنیم افرادی که متوجه روحیات کنترل گری خود می باشند، اگر نمی توانند رفتار خود را تعدیل کنند، حتماً با یک مشاور با تخصص روان شناسی بالینی گفتگو و مشورت داشته باشند تا آسیبی به رابطه ی عاطفی خود و همسرشان و همچنین اعضای خانواده وارد نسازند.ملاحظه می فرمایید که برای داشتن یک رابطه عاطفی سالم حتماً باید متوجه و مراقب رفتار خود باشیم و در ایجاد چنین رابطه ای ابتدا از خود آغاز کنیم.
امید است زوجین گرامی قدر و ارزش داشتن یک رابطه عاطفی سالم را دانسته و برای دستیابی به آن از هیچ کوششی دریغ ننموده و زندگی مشترک عاشقانه و شیرینی را تجربه کنند.
تألیف، تهیه و تنظیم:فاطمه موسوی، روان شناس و زوج درمانگر
شاهین نوش آبادی، مدرس و مشاور امور خانواده