سلام بر شما گرامیان
چنانچه خاطر عزیزتان باشد در هفته گذشته در مورد راههای مختلف رسیدن به یک زندگی شاد و سالم بحث کردیم. نظر به اهمیت موضوع در این هفته ادامه همان مطلب را با معرفی روش ها ی دیگری در خدمتتان هستیم:
داشتن زندگی شاد و سالم واقعاً امکان پذیر است
تمام کسانی که در جهت رشد خود قدم برمی دارند معمولاً دارای زندگی خوبی هستند. یکی از بهترین راه های رشد فکری و فرهنگی انسان یقیناً مطالعه است.
مطالعه کتاب، مقاله یا حتی متون کوتاه دقیقا غذای مغز ماست. فرقی نمیکند چه منبعی و چقدر مطالعه میکنیم، همین که روزانه برنامهای برای آن داشته باشیم کافیست. در مجموع بهتر است این عادت را به مرور تقویت کرده و نوشتههای غنی تری بخوانیم. بهتر است این نکته را نیز مد نظر داشته باشیم که مطالعه، ذهن ما را ضمن پرورش دادن، باز نگه داشته و از بروز آلزایمر و بیماریهای زوال عقل نیز پیشگیری میکند.
خاطرنشان می سازد که بدون داشتن فکر رشد یافته و سالم، هیچگاه نمی توان به یک زندگی شاد و دلچسب دست پیدا کرد!
از سوی دیگر گفتیم که هر اقدامی که موجب رشد و پیشرفت انسان شود، می تواند عاملی برای رسیدن او به یک زندگی شاد و سالم گردد. در این میان می توان به هدف گذاری در زندگی که باعث ایجاد انگیزه برای پیشرفت در زندگی انسان میشود اشاره کرد. هدف گذاری برای اموری که ما به دنبال انجام آنها هستیم مزایای زیادی در بر دارد.
به عنوان مثال یکی از مزایای هدف داشتن این است که امکان سنجش و قضاوت را قبل از انجام تصمیم به ما میدهد. البته که در هنگام هدف گذاری باید واقع بین بود، یعنی هدف باید در حد توان ما باشد. در صورتی که اهداف بیشتر از توان ما باشد می تواند موجب به وجود آمدن استرس و احساس سرخوردگی در ما شود. معمولاً برای اینکه چنین مشکلی پیش نیاید می توان از روش خرد کردن اهداف بزرگ به چند هدف کوچکتر و مرحله ای کردن این اهداف که راه موثری برای رسیدن به موفقیت در زندگی است نیز استفاده کرد.
توجه به اولویت ها و اولویت گذاری نیز بسیار مهم است. شاید خیلی ها این تجربه را داشته باشند که ناگهان خود را در وسط انجام کاری می یابند که اصلا جزو اولویت هایشان نبوده است! اگر چنین اتفاقی برای کسی بیفتد معنای آن این است که اهداف اصلی و اولویت دارش بر زمین مانده و همین یک اتفاق به ظاهر ساده، در صورت تکرار زیاد میتواند احساس ما را نسبت به خودمان به مرور زمان منفی کند و رسیدن به اهدافمان را به تاخیر بیندازد و حتی موجب افزایش استرس برای ما گردد.
خبر خوب در این رابطه این است که همگان می توانند تمامی این اقدامات اعم از خرد کردن اهداف بزرگ به اهداف کوچک تر و برنامهریزی کردن و تعیین اولویت ها را بیاموزند و خود را در این موارد تقویت نمایند. این اقدام ها همه جزو مهارت هایی است که می توان به کمک مطالعه مقالات و کتابهای مرتبط آنها را آموخت و وضعیت رشد و پیشرفت در زندگی را بهبود بخشید.
یکی دیگر از راه های رسیدن به یک زندگی شاد و سالم این است که سعی کنیم در ارتباطاتمان با انسان های مثبت اندیش و امیدوار معاشرت داشته باشیم. چه اینکه همه می دانیم انسان از محیطی که توسط آن احاطه شده است، تاثیر زیادی میپذیرد. اگر تنها یک شاهد برای تایید این ادعا بخواهیم بیاوریم همین است که فرزندان هر خانوادهای ویژگیهای زیادی از خانواده خود را کسب میکنند. فرزند مادری خشمگین قطعا آثاری از خشم را در روان یا رفتار خودش بروز میدهد یا فرزند پدری مهربان و مسئولیتپذیر از مشاهده رفتارهای او الگو و تاثیر میگیرد. تغییرات متأثر از محیط و انسانهایی که بیشترین وقتمان را با آن ها میگذرانیم، آنقدر آهسته و ماندگار رخ میدهند که فقط کسانی متوجه این موضوع می شوند که زندگی آگاهانهای دارند.
به همین ترتیب است دوستانی که با انتخاب خودمان برای معاشرت برمیگزینیم، میتوانند ما را به آرامی به سبک و صفات خوب یا بد خود نزدیک کنند. این تغییرات دلایل زیستی و عصبی دارند. به این معنی که همواره ناخودآگاه ما رفتار دیگران را تقلید میکند و احساسات و رفتار آنها را بازتاب میدهد.
امید است با مجموعه ی روش ها و رفتارهایی که تاکنون معرفی نموده ایم، بتوانیم با عمل به آنها زندگی سالم و پرنشاطی داشته باشیم. موفق باشید.
اقتباس، تهیه و تنظیم: فاطمه موسوی، روان شناس و زوج درمانگر
شاهین نوش آبادی، مدرس و مشاور امور خانواده