عمر و زندگی همه ی ما انسان ها به سرعت در حال گذر است. امید آنکه با نوع نگاه و تفکر مثبت خود، هرچه بیشتر به این زندگی رونق و انرژی داده و آن را پربرکت و درخشان نماییم. در طی یکی دو هفته گذشته پیرامون ویژگی های رفتاری افراد برون گرا مطالب مفصلی را با هم مرور کردیم. در این هفته بنا داریم تا پیرامون ویژگی های شخصیتی و رفتاری افراد درون گرا بحث و بررسی داشته باشیم.
درون گرایی چیست و چه تفاوتی با کم رو بودن و خجالتی بودن دارد!؟
در مطالب گذشته گفتیم که یکی از مهمترین ابعاد شخصیت هر فرد را برون گرایی یا درون گرایی تشکیل میدهد، برون گرایی و درون گرایی هرکدام در دو سوی یک طیف هستند، برخی افراد در انتهای این دو سو قرار داشته و به شدت درون گرا یا برون گرا هستند، اما بیشتر مردم در میانه طیف قرار داشته و به صورت نسبی به یکی از این دو حالت گرایش دارند. مثلا نسبتاً برون گرا یا نسبتاً درون گرا هستند. بنابر این اغلب افراد با وجود داشتن نشانههایی از یکی از این حالات، اما حالاتی از گروه دیگر را نیز بروز میدهند.
مثلا ممکن است فردی ویژگیهای افراد درون گرا داشته باشد، اما علائمی از برون گرایی نیز بروز دهد و بالعکس.
اما آنچه که به غلط در بین مردم رایج شده این موضوع است که مثلاً افراد برون گرا برتر از افراد درون گرا هستند چرا که مثلاً جو مجلس را به دست می گیرند و یا تمامی موقعیت های شغلی را به خود اختصاص می دهند و یا اینکه باز هم به عنوان مثال هر کسی که کم رو و خجالتی است، جزو افراد درون گرا محسوب می شود!
با بررسی ویژگی های افراد درون گرا متوجه خواهیم شد که چنین تلقی هایی صحیح نیستند و اتفاقاً اینکه آنها در جمع کمتر ظاهر می شوند یا کمتر حرف می زنند بخاطر عدم توانایی و یا کم رو بودن نیست بلکه ترجیح خودشان است که اینگونه باشند. در عین حال مشاغل فراوانی وجود دارد که فقط مناسب یک انسان درون گراست و فقط چنین شخصیتی می تواند از عهده ی آن کار برآید و شاید یک برون گرا نتواند در آن مشاغل موفق باشد. مانند کارهای پژوهشی و آکادمیک که نیاز به تعمق، تمرکز، دقت و حوصله ی بسیار در محیطی خلوت داشته و هوش سرشاری را طلب نماید!
جالب است بدانیم که اولین بار «کارل گوستاو یونگ» در حدود ۶۵ سال پیش درباره درون گرایی و برون گرایی به عنوان بخشی از شخصیت انسان نظریاتی را مطرح کرد. این طبقهبندی یونگ بر اساس نظریه ای بود که می گفت افراد از جهان پیرامون خود انرژی میگیرند.
تحقیقات او نشان داد که دریافت انرژی برون گرایان از طریق حضور در جمع، تعاملات، ارتباطات و گفتگو انجام میشود در حالی که درون گرایان برای جذب و ذخیره انرژی به محیطی خلوت و تنهایی نیاز دارند!
بعدها با بررسی های بیشتری که دانشمندان علوم رفتاری و روانشناسان به انجام رساندند مشخص شد که درون گراها در مورد افکار و احساسات درونی خود تمرکز بیشتری دارند و عموما باهوش تر و با حواسی جمع تر نیز می باشند!
آنها معمولا علاقه زیادی به جمعهای بزرگ و پرجمعیت نداشته و از چنین تعاملاتی خسته میشوند. آنها ترجیح میدهند با یک یا دو نفر خاص در ارتباط باشند.
البته نباید این ویژگی آنها را با گوشهگیری و انزوا طلبی اشتباه گرفت. همچنین باید به این نکته توجه کرد که درونگرایی یک بعد شخصیتی است درحالی که کم رویی نوعی احساس است که فرد به آن دچار میشود. به عنوان مثال فرد خجالتی اگر در جمع قرار بگیرد ممکن است دچار علائم جسمی مانند لرزش دست و پا، دلهره، سردرد، تعریق بالا، دل درد یا خشکی دهان شود، اما افراد درون گرا چنین علائمی را در جمع بروز نمیدهند.
در جمع بودن آنها را مضطرب نمیکند بلکه آنها در جمع معذب شده و احساس کاهش انرژی میکنند چرا که تنهایی را به بودن در اجتماعات ترجیح میدهند با این حال در صورت ضرورت با اعتماد به نفس کامل می توانند در جمعها شرکت کنند!
درونگراها نیز مانند هر فردی ممکن است خجالتی هم باشند، اما کمرویی از ویژگیهای درون گراها نیست. درون گرایی همچنین یکی از علائم افسردگی نیست و نباید افسردگی را به درون گرا بودن ربط بدهیم. مهمترین تفاوت آنها در ایجاد حالات ناگهانی است به این معنا که افراد افسرده معمولا قبل از مبتلا شدن به این اختلال، حضور در جمع برایشان مشکل نبود، اما اکنون به دلیل افسردگی دچار انزوا طلبی شدهاند این درحالی است که افراد درون گرا از ابتدا تنهایی را به حضور در جمع ترجیح می دادهاند.
مطلب دیگر آن است که افراد مبتلا به افسردگی از تنهایی خود لذت نبرده و از آن رنج میبرند، اما قادر نیستند نوع دیگری زندگی کنند تا زمانی که درمان شوند، اما درون گراها از تنهایی خود لذت برده و میدانند چگونه تنهایی خود را به بهترین شیوه سپری کنند.
نکته دیگری که توجه به آن مهم است این است که تحقیقات نشان میدهد که برون گراها نسبت به درونگراها شاد بوده و از اختلالات روانی، کمتر آسیب میبینند!
اجازه دهید برای جلوگیری از اطاله ی کلام،هفته ی آینده به بررسی بیشتری در مورد ویژگی های رفتاری افراد درون گرا بپردازیم. این شناخت ها باعث می شود تا انسان های پیرامون خود را بهتر شناخته و تعامل منطقی تری با ایشان داشته باشیم.
اقتباس، تهیه و تنظیم: فاطمه موسوی، روان شناس و زوج درمانگر
شاهین نوش آبادی، مدرس و مشاور امور خانواده