تاریخ انتشاردوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۵۲
کد مطلب : ۲۳۷۴

هنر زندگی (۱۸۴)

سلام و درود بر شما مخاطبان عزیز و مثبت اندیش

آیا تاکنون می دانستید که مثبت اندیشی چقدر باعث ایجاد آرامش در انسان می گردد؟
تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد هرچه در خود تفکر مثبت اندیشی را تقویت کنیم، به همان میزان در درون خود احساس آرامش بیشتری خواهیم داشت.
از سوی دیگر شاید همه ما تجربه کرده باشیم که ذهن ما همواره به سراغ افکار منفی می رود و تنها کسانی که تکنیک‌های مدیریت ذهن را آموخته و تمرین و ممارست می کنند، می توانند خود را از حمله ی افکار منفی برهانند.
 


برای کنترل و مدیریت ذهن خود چه کارهایی می توانیم انجام دهیم؟

در مقدمه ی بحث اشاره کردیم که معمولاً بدون آنکه بخواهیم، افکار منفی به سراغمان می آید و در آن هنگام است که مشغول افکار منفی و بعضاً زائد شده و اصلأ توجه نداریم که چنین فرایند فکری چقدر به روحیه و اعصاب و حتی جسم ما لطمه وارد می کند!
اکنون بهتر است چند توصیه و راهکار را برای رهایی از این وضعیت نامساعد با هم مرور کنیم. فراموش نکنیم که همه می توانند از این راهکارها برای کنترل ذهن خود و جلوگیری از نشخوار فکری آزاردهنده کمک بگیرند.
در ابتدا برای کنترل ذهن خود می‌توانیم در مورد بدترین حالت ممکن فکر کنیم. شاید غیرعادی به نظر بیاید و حتی ممکن است به نظرمان بیاید که اگر به بدترین شرایط فکر کنیم بیشتر باعث ناراحتی خودمان می شویم. اما گام بعدی این است زمانی که ما به بدترین حالت ممکن فکر می کنیم هم زمان به این نکته هم توجه کنیم که اگر واقعاً وضعیت اینقدر وخیم بود ما به چه میزان قادر بودیم آن شرایط را کنترل و مدیریت کنیم؟ در این زمان است که ناخودآگاه خودمان را در وضعیتی تصور خواهیم کرد که در حال کنترل و مدیریت آن شرایط هستیم و این تکنیک می تواند به کاهش نگرانی در ما و افزایش کنترل ذهن و در نتیجه مدیریت صحیح در کارهایمان
منجر شود.
از دیگر راهکارهای کنترل ذهن این است که برای نگرانی خود برنامه ریزی زمانی داشته باشیم. با کنار گذاشتن زمان برای فکر کردن در مورد مشکل خود، خیالمان راحت خواهد بود که به اندازه کافی برای آن موضوع زمان گذاشته و آن را مورد توجه قرار داده‌ایم ‌و این نیز می‌تواند به ما در کنترل ذهن، توقف زیادی فکر کردن و تفکر بیش از حد و ناخواسته در مورد آن موضوع نگران کننده و افزایش تمرکز در ما کمک کند. 

 


توصیه دیگر این است که در هنگام هجوم افکار منفی، نفس عمیق بکشیم، بیرون برویم، قدم بزنیم، ورزش کنیم و تحرک بدنی داشته باشیم، میوه ای را با روش ذهن آگاهی همانطور که در هفته قبل گفته شد، تناول کنیم، تا ذهنمان را از نگرانی ها رها کرده و به آرامش برسانیم. انجام چنین کارهای ساده اما هدفمند خیلی در کنترل ذهن موثر هستند. مکانیزم این اعمال در کنترل و مدیریت ذهن به این صورت است که مثلاً هنگام ورزش کردن، دریافت اطلاعات و محرک‌های تازه از طریق حواس پنجگانه(چشم اندازها، صداها، رایحه‌ها، تماس هوای تازه به سر و صورت، چشیدن میوه) به ذهن ما کمک می‌کند که روی امور کمتر استرس آور متمرکز شده و مهارت کنترل ذهن را در ما تقویت می‌کند و ما خودبخود بر روی لحظه ی حال متمرکز می شویم.
خوب است که با تمرین و ممارست در انجام اینگونه اعمال به خودمان و اینکه می‌توانیم تغییر کنیم نیز ایمان داشته باشیم. اگر باور نداشته باشیم که می‌توانیم تغییر کنیم، یقیناً از تأثیر تمرین ها و اعمالی که انجام می دهیم، می کاهیم و رفته رفته انجام این تکنیک‌ها را کنار می گذاریم. بنابراین باید اطمینان داشته باشیم که ما می توانیم برای روبرو شدن و کنار آمدن با مشکلات خود از تفکر مثبت استفاده کنیم و همچنین به یاد داشته باشیم که می‌توانیم شیوه تفکر خود را تغییر داده و آن را بهبود بخشیده و بر روی مدیریت و کنترل ذهن خود تمرین و ممارست داشته باشیم.
 


ما بازهم در این خصوص با شما مطالب دیگری را مرور خواهیم کرد. باور داشته باشیم که اگر ما از طریق کنترل و مدیریت افکار و ذهن خود با خودمان به صلح درونی برسیم، حتماً می توانیم دنیای بهتری را در پیرامون خود تجربه کنیم.

اقتباس، تألیف و تنظیم: 
فاطمه موسوی، روان شناس و زوج درمانگر 
شاهین نوش آبادی، مدرس و مشاور امور خانواده
 
۱
نام شما
آدرس ايميل شما

شرح کوتاه نخستین غزل از دیوان حافظ شیرازی (قسمت سوم و چهارم) به همراه تصویر و موسیقی ناز معشوق و نیاز حافظ (قسمت سوم) ناز ...
اعلامیه جهانی حقوق بشر   ماده 26 اعلامیه جهانی حقوق بشر: 1- هر کس حق دارد که از آموزش و پرورش بهره مند شود. آموزش و پرورش ...
ادامه مصاحبه با مهندس علی اکبر معین فر