همانطور که در هفته های قبل نیز اشاره داشتیم، یکی از مهمترین و پر مسئولیت ترین کارهای هر انسانی، پس از ازدواج و تشکیل خانواده، فرزندآوری و فرزند پروری است. چیزی که از آن به عنوان ادامه ی نسل یاد می شود!
بدون اغراق باید گفت که شاید در هر کار دیگری بشود با آزمایش و خطا به موفقیتهایی نائل آمد، اما در هر مقوله ای که مخاطب شما یک انسان و به ویژه همسر یا فرزند شماست نمی توان ناشیانه و به شیوهی آزمایش و خطا همسرداری و فرزندپروری و خانوادهداری کرد! انجام چنین کار پرمسئولیتی به صورت ناشیانه و ناآگاهانه، می تواند در آینده خسارات جبران ناپذیری را بر سرنوشت انسانهای پیرامونی و اعضای خانواده شما رقم بزند که دیگر هیچگاه فرصت و امکان جبرانش را نداشته باشید!
پس بهتر است هرچه بیشتر خود را در معرض شیوه ها و توصیه های همسرداری و فرزندپروری قرار دهید تا در مواقع لزوم برخوردهای منطقی، معتدل و تأثیر گذاری داشته باشید.
🔴 کودکان چگونه چانه زنی را یاد می گیرند و راههای کنترل این رفتار چیست!؟
شما نیز حتماً با این قضیه روبرو شده اید که گاهی کودک شما علیرغم میل شما برای خواسته اش پافشاری و اصطلاحاً چانه زنی می کند!
مثلاً آنجا که در فروشگاه هستید و کودک شما با اصرار اسباب بازی یا بستنی و ... می خواهد! یا اینکه شبها موقع خوابیدن دوست دارد به بازی کردن خود ادامه دهد و نخوابد! و یا اینکه از زمان تعیین شده برای استفاده از تبلت و لپتاپش پا را فراتر گذاشته و اصرار به ادامه ی بازی دارد!
اگر دقت کنید در اکثر این موارد او می خواهد یکی از ضابطه ها و قوانینی را که برایش تعیین کرده اید را زیر پا بگذارد و درست در همین مواقع است که شما نیز باید با خواسته ی او مخالفت کنید! اما معمولاً با اصرارهای بی امان او مواجه می شوید! اینجا واقعاً باید چکار کنید!؟
بهتر است از ابتدا بدانیم اگر فرزندان ما برای رسیدن به خواسته های خود اصرار و پافشاری می کنند، از اساس رفتار نامطلوبی نیست و شاید طبیعی ترین کار را انجام می دهند! اتفاقاً گاهی هم باید به فرزندان همین مهارت پافشاری و اصرار برای رسیدن به خواسته های مطلوب را آموزش داد! اما مشکل ما آنجاست که اگر خواسته اش نامطلوب بود چی!؟
باید گفت آنجا که به نظر ما خواسته ی کودکمان نامطلوب است و مدام اصرار می ورزد، باید خیلی متین و منطقی و حتی مهربانانه، با صبر و حوصله و البته محکم و خیلی کوتاه و بدون توضیحات اضافه بگوییم: عزیزم من شنیدم چه گفتی! شما هم پاسخ مرا شنیدی! درسته!؟ بنابر این پرسش و پاسخ ما در این گفتگو تمام شد!
ذکر این نکته ضروری است که فرزندان رفته رفته با شناختی که از رفتار والدین خود به دست می آورند، متوجه می شوند که آیا اگر اصرار کنند به خواسته ی خود می رسند یانه!؟
تمام اشتباه والدین آنجایی اتفاق می افتد که اگر بر اثر اصرارهای کودک، تسلیم شده و خواسته اش را اجابت کنند! برای کودک اینگونه جا می افتد که اصرار و چانه زنی اش نتیجه می دهد و این رفتار را ادامه می دهد چون ما انجام چنین رفتاری را با عدم قاطعیت خود در او تقویت کرده ایم!
اشتباه رایج دیگر در اینگونه موارد مربوط به والدینی است که در مقابل خواسته ی نامعقول و اصرارها و چانه زنی های کودک، یکی مقاومت کرده و دیگری کوتاه می آید و اورا به خواسته اش می رساند! در اینجا نیز کودک متوجه می شود با اصرارهایش می تواند حامی پیدا کرده و به خواسته اش برسد!
حتماً امتحان کنید، متوجه می شوید این شیوه چقدر کارایی دارد.
امیدواریم همه ی ما با دقت و توجه، والدی رشد یافته و شایسته گردیم تا نسلی شاد و سالم برای جامعه فردای ایران عزیزمان بارآوریم.
تألیف:
فاطمه موسوی، روان شناس و زوج درمانگر
شاهین نوش آبادی، مشاور امور خانواده
ممنونم از اطلاعاتي آموزنده شما